Diabetes
Diabetes Mellitus (hierna genoemd diabetes) is een aandoening waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed zit. Deze aandoening wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. De hoogte van de bloedglucose wordt onder andere geregeld door insuline, een hormoon uit de alvleesklier (pancreas).
Als u diabetes heeft dan gaat er in uw lichaam iets mis rondom het hormoon insuline. Bij type 1 Diabetes wordt er helemaal geen insuline gemaakt. De informatie op deze website gaat echter niet verder op dit type diabetes in. Bij type 2 Diabetes wordt er te weinig insuline gemaakt, of zijn de cellen in het lichaam ongevoelig geworden voor insuline. Het gevolg is dat de cellen niet voldoende in staat zijn om de benodigde hoeveelheid glucose (brandstof) de cel in te krijgen. Daardoor blijft er te veel glucose in het bloed (hyperglycemie). Dit kan klachten veroorzaken, zoals: vermoeidheid, dorst, jeuk, veel plassen, infecties en wazig zien. Op den duur kunnen er problemen ontstaan met uw ogen, nieren, zenuwstelsel, hart en bloedvaten.
Zorgprogramma
Het is belangrijk dat u goed wordt begeleid bij uw ziekte Diabetes type 2. In overleg met u en de andere betrokken zorgverleners stellen de huisarts en praktijkondersteuner (POH) een zorgprogramma voor u op. In dit zorgprogramma staat duidelijk omschreven met welke zorgverleners u te maken heeft en welke zorg wordt verleend. De praktijkondersteuner kan u leren om uw bloedsuiker zelf te controleren.
Uw huisarts en praktijkondersteuner overleggen regelmatig met andere zorgverleners, zodat de zorg goed op elkaar wordt afgestemd.
Voor meer informatie over diabetes en het zorgprogramma klik op deze link.